preskoči na sadržaj
 

Vijesti

Začinsko bilje u našoj školi


Naučili smo:

Metvica je pogodna za pripremu čajeva te kao začin za razna jela od mesa i povrća, umake, rague, voćne salate i koktele.

Melisa se zbog ljepote svojih listova koristi u dekoraciji jela. Poboljšava okus slatkim jelima, desertima, sokovima i ribljim jelima.

Origano je klasičan začin za pizze i jela od rajčice, tjesteninu i jela od školjki.

Vlasac je biljka srodna luku. Odličan je za čišćenje krvi, snižava povišeni krvni tlak, šećer i kolesterol.

Majčina dušica poboljšava apetit, smanjuje anemiju i umor. Poboljšava okus pecivima.

Timijan se koristi kod kuhane junetine, janjetime i divljači te jela sa gljivama. Dodaje se marinadama, jelima od povrća i roštilju. Neutralizira masnoću.

Vegeta je nezamjenjiv začin u juhama, složencima s povrćem i umacima.

Bosiljak otvara apetit, uklanja upale i grčeve. Njegova eterična ulja djeluju dezinfekcijski i antibakterijski. Olakšava san, uklanja nemir i nervozu.

Lovor je simbol mudrosti, slave, mira i zaštite. Jača imunološki sustav, zacjeljuje rane i štiti od virusa. Koristi se kod kiseljenja, sušenja ribe i mesa, u gulašima i pašticadi.

Ružmarin je začin za pirjano povrće, meso, ribe i meke sireve. Sadrži eteričma ulja koja podižu energiju, pomaže u liječenju glavobolje i opušta živce.

FOTOGRAFIJE



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Štefančić   datum: 12. 5. 2016.


 
 
 




Vremenik informativnih

 razgovora

Telefon: 034312603



Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Dnevni tisak






preskoči na navigaciju