Začinsko bilje u našoj školi
Naučili smo:
Metvica je pogodna za pripremu čajeva te kao začin za razna jela od mesa i povrća, umake, rague, voćne salate i koktele.
Melisa se zbog ljepote svojih listova koristi u dekoraciji jela. Poboljšava okus slatkim jelima, desertima, sokovima i ribljim jelima.
Origano je klasičan začin za pizze i jela od rajčice, tjesteninu i jela od školjki.
Vlasac je biljka srodna luku. Odličan je za čišćenje krvi, snižava povišeni krvni tlak, šećer i kolesterol.
Majčina dušica poboljšava apetit, smanjuje anemiju i umor. Poboljšava okus pecivima.
Timijan se koristi kod kuhane junetine, janjetime i divljači te jela sa gljivama. Dodaje se marinadama, jelima od povrća i roštilju. Neutralizira masnoću.
Vegeta je nezamjenjiv začin u juhama, složencima s povrćem i umacima.
Bosiljak otvara apetit, uklanja upale i grčeve. Njegova eterična ulja djeluju dezinfekcijski i antibakterijski. Olakšava san, uklanja nemir i nervozu.
Lovor je simbol mudrosti, slave, mira i zaštite. Jača imunološki sustav, zacjeljuje rane i štiti od virusa. Koristi se kod kiseljenja, sušenja ribe i mesa, u gulašima i pašticadi.
Ružmarin je začin za pirjano povrće, meso, ribe i meke sireve. Sadrži eteričma ulja koja podižu energiju, pomaže u liječenju glavobolje i opušta živce.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |