preskoči na sadržaj
vijesti

"Naša i vaša lektira" - kraj projekta

O realizaciji projekta "Naša i vaša lektira- lektirom do prijateljstva" čitajte u lipičkom glasilu Compas!

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 28. 6. 2022. 16:07

Međunarodni projekt razmjene straničnika

U suradnji s učiteljicom Likovne kulture i učiteljicom Informatike sudjelovali smo u Međunarodnom projektu razmjene straničnika (International Bookmark Exchange Project) i Digitalnom projektu razmjene straničnika. Naši partneri: osnovne škole iz Chavesa i Sobreire u Portugalu, iz Sankt Peterburga u Rusiji i Punea u Maharashtri u Indiji.
Tema: narodne bajke i priče! Likovno su prikazani likovi iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić.
Poveznica na digitalne straničnike 

     

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 8. 2. 2022. 08:37

Kraj projekta "Istražujmo hrvatsko"

Viši razredi 5.-8. sudjelovali su u projektu "Istražujmo hrvatsko u Mjesecu hrvatske knjige u Godini čitanja". Projekt se sastojao od dvije etape.
1) Istraživačka aktivnost - katalog, bilješka o piscu i izrada naslovnice
2) Kreativna aktivnost - izrada stipa, pisanje sastavka i izrada videouratka

Po urednosti i praćenju uputa pohvaljeni i nagrađeni su: Morena Mašić, Matea Djelmo, Maja Božić, Lucija Hegna, Tesa Ivanušević, Marko Lončarević, Darijana Šašinović.

Videonajava projekta 
Videouradak ; Videouradak 2  
Likovni uratci izloženi su na panou u holu škole.

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 28. 1. 2022. 16:24

Zabavna lektira

Vrijedne ruke su pisale, crtale, rezale, bojile, lijepile, slagale... Još aktivnosti u radionicama Zabavne lektire u Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige! Niži razredi su kreativno prikazali lektirno djelo. 4. razred je izradio mlin i dopunio plakat o knjizi Družba Pere Kvržice svojim dojmovima. 2. razred je pisao pisma utjehe slonu iz lektire Stanari u slonu i igrao kviz o Andersenovim bajkama.

FOTOGRAFIJE

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 3. 12. 2021. 10:23

Lektirni kviz 1., 2. i 4. razred

Koliko pozorno čitaju i slušaju, pamte li uspješno i imaju li natjecateljskog duha pokazali su niži razredi u kvizovima poznavanje lektire. U Godini čitanja ispitivalo se znanje događaja, likova i pojmova iz lektira: Tri medvjeda i gitara, Ružno pače, Carevo novo ruho i u planu su Telegrafske basne. 
Prva mjesta su nagrađena pohvalnicama i nagradama!
 enlightenedsmiley

                

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 3. 12. 2021. 09:47

Bookcrossing

Povodom Godine čitanja jedna "novotarija" u zbornici - akcija razmjene knjiga ili Bookcrossing. Učitelji mogu posuditi knjigu ili ju donijeti iz svoje kućne knjižnice i potom vratiti natrag. Akcijom se želi motivirati i odrasle da čitaju u slobodno vrijeme, te razmjenjuju ideje i svoje čitalačke sklonosti.

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 3. 12. 2021. 09:32

Školski sajam otpisanih i doniranih knjiga

U školskom holu se prodaju i dijele otpisane i nepotrebne donirane knjige. Prikupljenim novcima nabavljaju se lektirni naslovi kojih je mali broj u knjižničnom fondu. U Godini čitanja, izaberite nešto za sebe, obitelj ili prijatelja/icu i sudjelujte u nabavi knjiga!

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 1. 12. 2021. 11:57

Interliber 2021.

U vječitoj potrazi za omiljenim naslovima, a na tragu povoljnijih ponuda Knjižničarska grupa posjećuje Međunarodni sajam knjiga i učila- Interliber. 
Nakon obilaska štandova i kupovine knjiga, posjetile smo i Muzej čokolade. U noćnim satima, s neprimjerenom dozom šećera u krvi, polazimo kućama svaka zadubljena u svoju knjigu. Pratnja: knjižničarka Marina i učiteljica Alenka smiley

Muzej čokolade - fotografije
Muzej čokolade

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 15. 11. 2021. 11:09

Projekti i radionice 2021./2022.

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 8. 11. 2021. 16:46

Enciklopedije

Treći razred, prema Godišnjem planu rada knjižnice, u školskoj knjižnici uči o enciklopedijama i istražuje ih putem radnih listića. Energična radna atmosfera dokazala je dječju volju za upoznavanjem svega što se krije iza korica vrijedne referentne zbirke. yes

      

    

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 4. 11. 2021. 16:08

Knjižničarska grupa na 10 dana astronomije

Kako fotografirati zvjezdano nebo i obrađivati fotografije? Postoji li život u svemiru? Koliko zvijezda postoji u vidljivom tijelu Mliječne staze? Hoće li ljudi postati kiborzi i zašto? 

Na ta smo pitanja saznale odgovore posjetom znanstvenoj manifestaciji 10 dana astronomije u Daruvaru. Lenu i Darijanu ljubazno su ugostili članovi Astronomskog društva Kumova Slama, a zanimljivo predavanje o potencijalnom životu u svemiru održao je fizičar i splitski gradonačelnik dr.sc. Ivica Puljak. 

 


 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 6. 10. 2021. 13:25

Najava međuškolskog projekta "Naša i vaša lektira"

KAKO UPOZNATI NOVE PRIJATELJE? JEDNOSTAVNO. ČITAJ!
Prvo polugodište, u Godini čitanja, međuškolski projekt spaja Osnovnu školu Grigora Viteza i Osnovnu školu Lipik. Pogledajte kratku video najavu za učenike 3. razreda!

NAŠA I VAŠA LEKTIRA - LEKTIROM DO PRIJATELJSTVA

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 22. 9. 2021. 16:49

Povijest knjige i čitanja

Dragi posjetitelji mrežne stranice školske knjižnice,

zbog nastave na daljinu nisu održani predavanje i radionica za roditelje, učitelje i zainteresirane učenike tijekom Noći knjige u Godini čitanja. Stoga, na idućoj poveznici možete pogledati prezentaciju u obliku videa s glazbenom pozadinom. Uz Mozarta i dašak starih vremena prisjetite se povijesti književnosti u 5 minuta. Uživajte!

POVIJEST KNJIGE I ČITANJA

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 31. 8. 2021. 12:43

Projekt "Budi čitač"

Povodom Godine čitanja u 5. razredu su održane četiri radionice čitanja. Logopetkinja Goranka Kufner i knjižničarka s učenicima su obradile strategije čitanja: 1) identificiranje ključnih riječi i izrada sažetka, 2) čitanje s predviđanjem i 3) mentalne slike.
Učenici su na završnoj radionici pokazali stečene vještine čitanja i dobili zaslužene diplome "Uspješniji čitač!" i simbolične poklone. 


Neki dojmovi učenika: "Aktivnosti su mi bile jako korisne"
"Bilo mi je korisno jer se mogu bolje snaći u tekstovima."
"Naučili smo olakšati si čitanje nekog teksta." 
"Naučila sam pronaći ključne riječi."


                          

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 16. 6. 2021. 13:17

Svjetski dan knjige

Povodom Svjetskog dana knjige, polaznici Dječjeg vrtića Kockica posjetili su školsku knjižnicu i upoznali se s načinima liječenja knjiga. Nakon što su nabrojali svoje zadnje padove i pokazali ozljede, vidjeli su kako izgledaju bolesne knjige i čime ih liječimo. Stoga su brisali pošarane stranice, lijepili one koje su ispale posebnom trakom, te nježno dezinficirali korice. Poruka svim čitačima:

Čuvajte knjige - i njihovo zdravlje je bitno!

FOTOGRAFIJE

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 4. 5. 2021. 10:27

Međunarodni dan žena 2021.

Knjižničarska grupa izrađuje i dijeli cvijeće ženskim djelatnicama škole, a na panou su izložene fotografije i kratki opisi znamenitih žena kroz povijest. Sretan Dan žena!

 

 

         

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 8. 3. 2021. 20:18

Godina čitanja 2021.!

"Čitajmo da ne ostanemo bez riječi"

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 25. 2. 2021. 20:33

2. razred u školskoj knjižnici!

Školski sat s temom "Dječji časopisi" održao se u knjižnici uz pomoć Powerpoint prezentacije i mrežnog kviza!  

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 4. 2. 2021. 11:56

Enciklopedije, 3.razred

Treći razred je ponovio znanje o enciklopedijama kroz istraživačku aktivnost! Vježbali smo pronalaženje pojmova pretraživanjem sadržaja i abecednog kazala i usporedili mrežnu i tiskanu enciklopediju.smiley

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 26. 1. 2021. 11:38

Donacija iz Novog Zagreba

Novogodišnja donacija knjiga na tragu suradnje s knjižnicama Novog Zagreba! Hvala voditeljici knjižnica Novog Zagreba i kolegicama iz knjižnice Savski Gaj  za ovu donaciju.

Pozivaju se svi korisnici školske knjižnice OŠ Grigora Viteza Poljana da pregledaju naše nove naslove iduće polugodište.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 3. 1. 2021. 13:58

Svjetski dan znanosti za mir i razvoj

U studenome surađujemo s Goethe institutom u Zagrebu putem zanimljive međuknjižnične posudbe. Posudili smo od knjižnice Goethe instituta Easy Electro start i Lego Mindstorm EV3 setove!
Na fotografijama učenici 8. razreda s učiteljem Ivanom Kišom, slažu strujni krug u Easy Electro start setu, a Robotička skupina  u 2. polugodištu radi s robotom EV3. 

   

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 6. 11. 2020. 17:30

Projekt razmjene straničnika

Ola Portugal &  你好 Hong Kong!

U Projektu razmjene straničnika dobili smo za partnere tri škole, u Louleu i Olivalu u Portugalu te u Hong Kongu! Naše aktivnosti bile su crtanje narodnih motiva u MS Wordu za digitalnu razmjenu te reciklaža papira od papirne kaše (papier mache tehnika). Sušimo i zbijamo kašu tjedan dana, a zatim dovršavamo straničnike. 

Digitalni straničnici 6. razreda

Pogledajte što rade druge škole: International School Library Month Project

       

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 26. 10. 2020. 18:03

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Vijest ima dokument u privitku

Mjesec hrvatske knjige, manifestaciju posvećenu knjizi i knjižnicama, obilježavamo i ove godine u školskoj knjižnici. Traje od 15.10. do 15.11. Moto je Razlistaj se!, a tema zaštita okoliša i klimatske promjene. Naime, ove godine je 50. godišnjica obilježavanja Dana planeta Zemlje.

U školskom holu je stoga postavljena mala izložba slikovnica, romana i priručne građe, za sve uzraste, s temom prirode. Preporuke naslova možete naći u prilogu ove obavijesti ("opširnije"). A iste naslove će Knjižničarska grupa preporučiti tijekom gostovanja na Radiju Krugoval i Radiju Daruvar!

Radio Daruvar

Radio Krugoval

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 17. 10. 2020. 14:05

Slobodno vrijeme - odmor od digitalnoga

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 29. 6. 2020. 16:42

Kviz poznavanja lektire, 1. razred

Kraj prvog razreda obilježili smo u znaku čitanja. Kratki kviz poznavanja lektire pokazao je da su prvašići zbilja zapamtili likove, radnju i pouku bajki i priča!

1. mjesto: Gita Gamauf, Matija Viboh i Ivano Babojelić.

2. mjesto: Anđela Djelmo i Sara Golik

3. mjesto: Josip Jurić, Gabriel Janjić i Matija Štimac

Leonard, Iva, Klara, Tin, Mateja i Leon su također bili vrlo dobri! Čestitke svima. Fotografije pogledajte u Fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 28. 6. 2020. 21:48

Svjetski dan zaštite okoliša- fotonatječaj u školskoj knjižnici

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 10. 6. 2020. 09:58

E-slikovnica "Pismo iz Zelengrada"

U sklopu obrade lektire, a na tragu Dana planeta Zemlje, Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava, učenici 2. razreda su sa svojom učiteljicom Ivanom Balog izradili slikovnicu Pismo iz Zelengrada, autorice Nevenke Videk. yes Pogledate na idućoj poveznici kako uradak izgleda:

e-slikovnica Pismo iz Zelengrada

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 29. 4. 2020. 12:24

Međunarodni dan žena

Tradicionalna origami radionica u knjižničarskoj grupi povodom Dana žena te podjela cvjetova učiteljicama i asistenticama. angel

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 9. 3. 2020. 19:32

SVJETSKI DAN PRIPOVIJEDANJA

"Živio jednom siromašni drvosječa...", početak bajke Ivica i Marica, uveo nas je u sat pripovijedanja u školskoj knjižnici. Prvi razred je tako, s učiteljicom Zvjezdanom Kliček, poslušao bajku prateći ilustracije na powerpoint prezentaciji. Zasladili smo se pritom slatkišima kao glavni likovi kolačima te ponovili radnju i pouku priče na kraju sata. smiley

  

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 26. 2. 2020. 14:03

Hvala zagrebačkoj gradskoj kniižnici Savski Gaj na donaciji knjiga!

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 29. 1. 2020. 10:33

Adventski kalendar čitanja, Božićna priča

U školskom hodniku postavljen je adventski kalendar čitanja- nezaboravna Božićna priča Charlesa Dickensa.

Uz čaj s cimetom i dekicu čitajmo kako je duh prošlog, sadašnjeg i budućeg Božića otvorio srce Ebenezera Scroogea.

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 4. 12. 2019. 17:42

Digitalni projekt razmjene straničnika

U PROJEKTU JE SUDJELOVAO 6. RAZRED, A PARTNER NAM JE BILA OSNOVNA ŠKOLA IZ INDIJE, MANAV RACHNA INTERNATIONAL SCHOOL. 
Dobivši straničnike saznali smo i što se čita u Indiji. Pogledajte na idućim poveznicama:
 
1.   Aktivistica i najmlađa dobitnica Nobelove nagrada za mir Malala Yousfazai video, Wikipedijin članak
4.  Geronimo Stilton- serijal dječjih knjiga
5.  Rick Riordan. Kradljivac gromova
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 30. 11. 2019. 10:46

Popravak i zaštita knjiga

Mala radionica popravka knjiga u Knjižničarskoj grupi - lijepili smo hrbat, omatali knjige folijom da zaštitimo korice i spajali stranice posebnom trakom, ne običnom ljepljivom trakom!

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 21. 11. 2019. 11:29

Interliber 2019.

Knjižničarska grupa i nekoliko učenica iz viših razreda posjetili su ovogodišnji Interliber, međunarodni sajam knjiga. Ugostila nas je potom gradska knjižnica Savski gaj, koja je posebna po tome što je druga po broju korisnika u Novom Zagrebu, službeno 6.600 na 181m2.  

Jumbo pizze i kratki posjet shopping centru priveli su našu zagrebačku pustolovinu kraju. 

Fotografije pogledajte klikom na poveznicu: Interliber

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 17. 11. 2019. 10:09

Projekt razmjene straničnika

Školska knjižnica je ove godine počela sudjelovati u Projektu razmjene straničnika. Dobili smo dvije partnerske škole; jednu iz Tennesseeja u Sjedinjenim Američkim Državama, i jednu iz države Kutch u Indiji.  

U projektu sudjeluju Knjižničarska grupa, sedmi razred s razrednicom i učiteljicom engleskog jezika Sanelom Š., a pomogla nam je i učiteljica likovne kulture. Zasad smo na engleskom jeziku i u jarkim bojama dobili inspirativne izreke o čitanju s imenima učenika iz gradića Mundra. A ispod su i naši dosad najuspjeliji raznovrsni straničnici.

Digitalna razmjena straničnika, naš drugi projekt, proveden je u 6. razredu u suradnji s učiteljicom informatike Alenkom Šašinović.

     

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 8. 11. 2019. 10:08

Županijska razina Natjecanja u čitanju naglas

Školska razina Natjecanja u čitanju naglas brojala je 9 učenika naše škole, a na županijskoj razini, 4.11. u Požegi, sudjelovali su pobjednici školskog natjecanja: Morena Mašić, 3.r. za mlađu kategoriju i Mihael Balog, 8.r. za stariju kategoriju.

Mihael je čitao Maloga princa, a Morena je s Gregorovim dnevnikom osvojila treće mjesto! Iduće se godine vidimo ponovo i s novim knjigama! 

Čestitke svima na sudjelovanju i Moreni i Mihaelu na plasmanu!

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 5. 11. 2019. 10:19

Posjet vrtića

Školska knjižnica je danas ugostila polaznike Dječjeg vrtića Kockica u Poljani. Slušali smo priču "Lude gljive" autorice Ivane Guljašević, pričali o sreći i izradili svoj gljivasti podsjetnik na posjet knjižnici. Polaznici vrtića su ujedno učili "pištoljem iz trgovine" kako zadužiti i vratiti knjigu. :)

                

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 30. 10. 2019. 13:47

Prinovljene knjige

Klikom na Prinovljene knjige pogledajte koji su novi naslovi nabavljeni u školskoj knjižnici prošle školske godine! 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 18. 10. 2019. 10:09

Svjetski dan zaštite okoliša

Reciklažom plastičnih vrećica knjižničarska grupa je podigla svijest o zaštiti okoliša. Od oko 50 vrećica napravili smo 6 torbica. Koje smo dane obilježili tom aktivnosti:

22.5. Međunarodni dan biološke raznolikosti

Dan zaštite prirode u RH

5.6. Svjetski dan zaštite okoliša

8.6. Svjetski dan oceana

Dan zaštite planinske prirode u RH

          

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 11. 6. 2019. 12:09

Majčin dan

Knjižničarska grupa i par učenica 7. razreda su izrađivali cvijeće i čestitke za Majčin dan. 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 13. 5. 2019. 10:15

Noć knjige

Uranjeno obilježavanje Noći knjige na zadnji dan škole pred proljetne praznike proteklo je u vidu čitalačkih aktivnosti, crtanja i gledanja animiranog filma. Učenici su čak donijeli par svojih knjiga te smo imali mini večernju izložbu. Planiramo još zanimljivije i zabavnije druženje s knjigama iduće godine!

                                  

                      

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 7. 5. 2019. 09:21

Medijska pismenost

U školskoj knjižnici smo obilježili Dane medijske pismenosti.

Učenici su izrađivali televizore na temelju lektire i upoznavali se s informativnim, obrazovnim i zabavnim sadržajem na televiziji putem kratke istraživačke aktivnosti. Osmi razred je razmijenio svoja iskustva o vloggerima.

Postavljen je i ilustrativni sadržaj s uputama o vrednovanju internet stranica u holu škole. U knjižnici možete posuditi edukativne materijale i slikovnice za najmanje o medijskoj pismenosti.     

                    

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 8. 4. 2019. 10:10

Prošlost našeg zavičaja

Treći razred je s učiteljicom Ivanom Marijanović i pripravnicom Annabelom Nagy u knjižnici kroz grupni rad izradio replike materijalnih ostataka prošlosti, makete i model kapele. Na zoran način prikazali su mali dio povijesti svoga kraja.

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: MARINA PIRIA  datum: 5. 3. 2019. 12:18
» Arhiva naših vijesti    
 


Aktivnosti

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena učenici/e 6. razreda u školskoj knjižnici su izrađivali cvijeće te ih poklanjali učiteljicama i prodavali u holu. 
Uredili smo i pano u knjižnici, a sredstvima od prodaje nadopunili društvene igre.

                                  

 
 
 
Vremenik informativnih

 razgovora

Telefon: 034312603Kalendar
« Siječanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Dnevni tisak


preskoči na navigaciju